komposztálható tányérok, poharak és evőeszközök

A komposztálható tányérok, poharak és evőeszközök zöld megoldásnak számítanak, de nem csak a bolygó, hanem maga az étterem is nyer, ha öko csomagolóanyagokra vált!

Köztudott, hogy a vendéglátóipar élen jár az egyszer használatos műanyag eszközök felhasználásában, és ezen belül is kiemelkedik a street food ágazat, ahol jellemzően eldobható tányérokban és poharakban kapják meg rendelésüket a vendégek. Nem fér kétség ahhoz, hogy ezt meg kell szüntetni, mégpedig a lehető leghamarabb, öko csomagolóanyagokra váltani mégsem könnyű a legtöbb étterem számára.

A legnagyobb visszatartó erő egyszerűen az, hogy a műanyag már bevált, mindenki kitapasztalta, milyen típust és hogyan használjon, ezzel szemben a komposztálható poharak és tányérok még ismeretlenek. Persze csak addig, míg el nem kezdik használni őket az éttermek, tehát ha őszinték akarunk lenni, valójában minden csak az elhatározáson múlik.

Azzal mindenki tisztában van, hogy az öko csomagolóanyagok a bolygó szolgálatában állnak, használatukkal el lehet felejteni azt az elképesztő mennyiségű műanyag szemetet, amit a vendéglátóipar termel. Sokan talán ezért is nehezen szánják rá magukat a váltásra, mert látják a környezetvédelmi előnyt, de azt nem, hogy ebből hogyan profitál a vállalkozás, ezért most ezt szeretnénk megmutatni.

A kulcs a komposztálás!

komposztálható tányérok, poharak és evőeszközök

Elsőként érdemes tisztázni, miben tér el egymástól a szemét és a hulladék, hiszen a környezetbarát csomagolóanyag előnye ebben a különbségben keresendő. Míg a szemét a megfelelő eljárások útján végül az enyészeté lesz, addig a hulladék új formában életre kelhet, vagyis ismét hasznos és értés lesz, természetesen ennek is megvannak a maga módszerei. Hogy kapcsolódik ez ide?

A cukornád tányérokban, a papírpoharakban vagy éppen a környezetbarát eldobható evőeszközökben a közös, hogy használatukat követően ezek mindegyikéből szerves hulladék válik. Ez azt jelenti, hogy biológiailag lebomló hulladékokról van szó, amiket lehet, sőt, kifejezetten érdemes is komposztálni, méghozzá nem csak akkor, ha az étteremnek van egy tágas, saját kertje.

A komposztálás előnyét általában abban látjuk, hogy a folyamat eredményeképpen tápanyagokban gazdag humuszt kapunk, amivel a talaj termékenyebbé, a növények egészségesebbé válnak. Kisebb mennyiségű virágföldre van szükség, ráadásul mivel az ilyen talajnak jó a vízmegkötő képessége, öntözni is kevesebbet kell. Tény, hogy ennek nem látja hasznát mondjuk egy belvárosi hamburgerező, csakhogy a komposztálásnak itt nem érnek véget az előnyei.

Komposztálással spórolni?

Ha a szerves hulladék a megfelelő helyre kerül, azzal jelentős mértékben csökkenthető a kommunális szemét mennyisége, vagyis a szemétszállítási díj is töredéke lesz. Az anyagi haszon már sokkal kézzel foghatóbb érv, ami bizony a vendéglátóipar valamennyi szereplője számára fontos. Komposztálással okosan lehet spórolni, hiszen lényegében arról van szó, hogy külön kell gyűjteni a biológiailag lebomló hulladékot.

A használt papírtányérok és eldobható poharak mellett természetesen minden egyéb szerves hulladékot érdemes különválasztani attól, ami valóban csak szemét, így például a zöldség- és gyümölcsmaradékot, tojáshéjat. Minél több hulladék kerül ide, annál kevesebb lesz a kommunális hulladék, és lényegében semmilyen plusz munkával nem jár ez a módszer. Na de mi legyen a felhalmozott szerves hulladékkal?

Ha az étteremnek van kertje és az elég nagy ahhoz, hogy jól el lehet különíteni a komposztálót, helyben meg lehet oldani az egészet. De van megoldás akkor is, ha nem jöhet szóba a saját komposztáló, ebben az esetben le lehet adni a biológiailag lebomló hulladékot például egy közösségi kertben. Az is egy megoldás, ha egyszerűen hazaviszi a tulajdonos vagy valamelyik alkalmazott, aki szívesen kihasználná a komposzt talajra gyakorolt jótékony hatását.

Ne felejtsük el, hogy az étterem anyagi haszna ez utóbbi esetekben is megmarad, ezzel tehát mindenki nyer. A komposztálásban rejlő előnyöket bármelyik étterem kihasználhatja, a környezetbarát profil pedig a vendégek számára is szimpatikus, így ha mindezeket az érveket felsorakoztatjuk, egyszerűen nem éri meg többé a műanyagot választani.

Egyetértesz velünk? Ha úgy érzed, elérkezett az idő, hogy zöld megoldásokra válts, nézz szét webáruházunkban, ahol a komposztálható evőeszköztől a papírpoharakon át a cukornád tányérokig mindent megtalálsz!