KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ

A 2011. évi LXXXV. törvény alapjaiban változtatta meg a környezetvédelmi termékdíj korábbi szabályozását. A 2012. január 1-től hatályba lépett új törvény az alábbi fontosabb változtatásokat tartalmazza:

  • A termékdíj tárgya a csomagolószer, amely fogalomkörébe tartozik a csomagolóeszköz (pl. poharak, dobozok, tálak, zacskók stb.), csomagolóanyag (pl. kartondobozok, fóliák, csomagolópapírok stb.) és a csomagolási segédanyag (pl. címkék, pántoló szalagok stb.)
  • A termékdíj kötelezettje az első belföldi forgalomba hozó (gyártó vagy importőr).  Ez azt jelenti, hogy a korábbiaktól eltérően már nem a csomagolást végző (felhasználó) a kötelezett, ha a csomagolószert belföldről szerzi be.
  • Megszűnt a termékdíj mentesség intézménye. A koordináló szervezetek hulladékkezelő tevékenységet nem végezhetnek.  A termékdíj-köteles termékek hasznosítását az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) végzi.

 

Eleget téve a törvényben előírtaknak, a cégünk által forgalmazott összes termékdíj-köteles csomagolószer termékdíja megfizetésre kerül. A számláinkon tételesen szerepel a termékek súlya, illetve a KT kódok szerint a bruttó árban foglalt környezetvédelmi termékdíj. Így Önnek semmi mást nem kell tennie, mint az általunk kibocsájtott számlát megőrizni, amely tanúsítja a termékdíj megfizetését.

 

2015. január 1-től érvényes termékdíjtételek:

Műanyag – 57 Ft / kg

Papír, fa – 19 Ft / kg

Alumínium – 19 Ft / kg

Műanyag bevásárló-reklám táska – 1900 Ft / kg