KÖRNYEZETBARÁT CSOMAGOLÁS

Környezetbarát élelmiszer csomagolóeszközök.

 

Kedves Ügyfeleink,

Az Európai Unió 2019/904 számú irányelvének való megfelelés érdekében Magyarország Kormánya a 301/2021. (VI. 1.) számú rendeletben korlátozza bizonyos egyszer használatos műanyagtermékek forgalomba hozatalát 2021. július 1-től. A cél az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentése. Szeretnénk egy rövid ismertetőben összefoglalni az érintett termékekkel kapcsolatos tudnivalókat.

BETILTOTT TERMÉKEK

Az alábbi CsomagolÁsz által forgalmazott műanyag termékek kerülnek betiltásra 2021. július 1-től:

  • Műanyag és bioműanyag (PLA, CPLA) tányérok, beleértve bármilyen műanyag bevonattal rendelkező, természetes anyagból készült tányért
  • Műanyag és bioműanyag (PLA, CPLA) szívószálak
  • Műanyag és bioműanyag (PLA, CPLA) evőeszközök és italkeverő pálcikák
  • Műanyag hordtasak, amelynek falvastagsága 15 mikron és a feletti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével
  • Műanyag és bioműanyag pohár, de csak 2023 január 1-től!
  • Minden olyan csomagolóeszköz (habdoboz, habtányér, habpohár, habkonténer), amely expandált polisztirolból (EPS) készült

Fontos megjegyezni, hogy a törvény hatálya nem terjed ki az extrudált polisztirolból (XPS) gyártott csomagolóeszközökre. Ezért az általunk forgalmazott összes XPS habdoboz (HP4-ek, HP3, HP2, HP6, HP7), XPS leveses konténer és általános habtálca továbbra is értékesíthető.

A betiltásra kerülő termékek a készlet erejéig, 2021. július 1. után is forgalmazhatóak (viszonteladók), felhasználhatóak (végfelhasználók).

A tiltás nem terjed ki például a következő termékekre: alapanyagtól függetlenül, műanyag elviteles dobozok, műanyag salátás tálak, műanyag fedelezhető gulyástálak, műanyag öntetes tálkák, műanyag fedelezhető hidegkonyhai tálcák stb.

 

Felkészülve a változásra és növelve a társadalmi szerepvállalásunkat a műanyag eldobható termékek csökkentésében, cégünk folyamatosan bővíti a választékát környezetbarát csomagolóeszközökkel.

Ha te is elkötelezett vagy, hogy megóvjuk a környezetünket, akkor akár már most is megteheted, hogy az ökocsomagolást választod. Nálunk minden olyan termékre találsz környezetbarát alternatívát, amely betiltásra fog kerülni 2021-től és ez még csak a kezdet.