lebomló tányér

Nálunk lebomló tányérok számtalan variációja vár, és tisztázzuk az alapvető fogalmakat is, hogy könnyebben eligazodj a környezetbarát alternatívák között!

Ha úgy érzed, a Te lelkiismereted sem bírja el tovább, hogy az egyszer használatos műanyagok uralják a tálalást, az azt jelenti, hogy elindultál a helyes úton. Ám mielőtt feltöltenéd a készleteidet környezetbarát tányérokkal, jó, ha megismerkedsz az alapokkal, így tudod majd hosszú távon tudatosan kezelni a kérdést. Nézzük is meg, milyen fogalmakkal találkozhatsz a zöld vendéglátás világában!

Útmutató a zöld fogalmak nagy hármasához

Kezdjük mindjárt egy olyan fogalommal, ami bizonyára Számodra sem ismeretlen, mégis olyasmiről van szó, aminek nem lehet eléggé hangsúlyozni a jelentőségét:

Újrahasznosíthatónak nevezzük az összes anyagot, ami hulladék formájában sem szemét, hanem valami, amiből ismét nyersanyag válhat. Ha ebből a kategóriából választasz terméket, tettél egy lépést a környezetvédelemért, hiszen az újrahasznosítás révén csökken a természetes anyagok felhasználása. Ráadásul az ilyen termékek előállításához kevesebb nyersanyagra, szénre és energiára van szükség, ami szintén kedvez a bolygónak.

Menjünk egy picit tovább, és tisztázzuk, mi az, ami lebomló, ezt a kifejezést ugyanis többféleképpen szokták használni, és tudnod kell, melyik mit takar:

Ami természetes úton, azaz gombák, mikroorganizmusok vagy bármilyen egyéb biológiai aktivitás révén lebomlik, azt mind biológiailag lebomlónak hívjuk. Ugyanakkor a lebomló jelzővel illetik az oxidatív módon lebomló műanyagot is. A különbség óriási, ez utóbbi valójában csak elbomlik és mikroműanyagok formájában szennyezi a vizeket, valamint a talajt. Ami valóban hasznos, annak előállítása is kevesebb energiát igényel, gyakran megújuló forrásból származik.

És most jön a csavar, hiszen az sem mindegy, hogy mi az, ami iparilag komposztálható, ez a folyamat ugyanis nem egészen az, ami a kertben történik:

Komposztálható, ami mindössze 12 hét alatt biológiailag lebomlik. Az ipari komposztálás azonban egy sajátos kategória, mivel ez szabályozott körülmények között történik, adott a hőmérséklet, a nedvesség, az oxigén és a mikróbák egyensúlya, ami egyszerű kerti komposztálás esetén nincs meg. Ami komposztálható, annak tehát szigorú követelményeknek kell megfelelnie, keresd a TÜV, Vincotte, DIN Certo és a Sneedlling tanúsítványokat.

Mindezek után joggal merülhet fel benned a kérdés, hogy akkor mégis melyik alapanyagot válaszd, ha lebomló tányérokat szeretnél. Bár erre a kérdésre nem csak egy jó válasz van, mi a cukornádat ajánljuk, és azt is megmutatjuk, miért.

Lebomló tányérok:

Melléktermékből környezetbarát tányérok

A cukornád alapvetően egy perjeféle, amit magas cukortartalmának köszönhetően már az ókorban termesztettek, manapság pedig azt mondhatjuk, hogy a világ teljes cukorszükségletének nagyjából a 65-70%-át ebből állítják elő. A gyártás során a cukorlevet kinyerik a növényből, marad viszont az úgynevezett bagasse, vagyis a préselt cukornád, ami a feldolgozott növény súlyának mintegy harmadát teszi ki, tehát hatalmas mennyiségben áll rendelkezésre.

A bagasse az az anyag, ami napjainkban az egyszer használatos műanyag egyik legkiválóbb alternatívája, a cukorgyártás mellékterméke tehát a környezetbarát, lebomló tányérok előállításának alapja. Az ilyen tányérok egy környezetbarát eljárással készülnek, mely során még a magas hőfok és nyomás ellenére is 99%-kal kevesebb szén-dioxid szabadul fel, mint a műanyag változatok gyártása esetén.

A cukornád tányérok iparilag komposztálhatók, a folyamat során teljes egészében lebomlanak, és nem csak ezzel kímélik a Földet. Mivel erősebbek a papír vagy habosított műanyag változatoknál, ezek a tányérok vékonyabb, könnyebb kivitelben is tökéletesen eleget tesznek a funkciójuknak, az ebből adódó csekélyebb helyigény pedig fontos szempont nagyobb tételek szállítása esetén.

Természetes anyagról lévén szó a cukornád segít frissen tartani az ételeket, ráadásul az ilyen tányér csöppet sem mondható kényesnek, sőt, bátran használható szinte bármihez, mivel jól bírja a hőt és nem zsírosodik át. A cukornád tányérok a legkülönfélébb méret- és formavariációkban megtalálhatók kínálatunkban, vagyis bármivel készülsz is vendégeidnek, nyugodtan elfelejtheted az egyszer használatos műanyagot.

Nézz körül webáruházunkban, és válaszd Te is a tálalás természetes és abszolút környezetbarát megoldásait!