A papírdoboz a termékcsomagolás legalapvetőbb eszköze, hiszen könnyű, mégis rendkívül strapabíró, környezetbarát, ráadásul egyszerűen dekorálható. Kézenfekvő megoldásnak látszik, nem igaz? Akkor miért hagyjuk, hogy az elviteles dobozok piacát még mindig a műanyag termékek uralják a papír helyett? Ha szerinted is elérkezett az idő arra, hogy a vendéglátás zöldebbé váljon Magyarországon, ismerkedj meg a környezetbarát papír termékek előnyeivel és felhasználási lehetőségeivel, hiszen ez a jövő!

Átalakulás kis lépésekben

papír termékekA környezettudatos szemlélet egyre több otthonban a legfőbb vezérelvvé válik a mindennapi életben, de tény, hogy a vendéglátásban nehezebb a váltás. Ugyanakkor a felelősség is lényegesen nagyobb, hiszen egy étterem, vagy akár street food étkezde, cukrászda is hatalmas mennyiségű hulladékot termel nap, mint nap. Amit fontos már az elején leszögezni, hogy nem kell feltétlenül radikális változtatásban gondolkodni, kis lépésekben haladva is lehet folyamatosan fejlődni és zöldebbé tenni a vállalkozást.

Tudtad, hogy ma már létezik ehető tányér is? Úgy bizony, a speciális eljárással készített, búzakorpa tányérokat akár el is fogyaszthatják a vendégek, miután végeztek a vacsorával. Tény, hogy ennek meg van a maga ára, hazánkban ráadásul a beszerzés sem olyan egyszerű, és nem is kell mindjárt ilyen megoldásokban gondolkodni, de a példa mindenképpen elgondolkodtató. Első lépésként érdemes papír elviteles dobozokra váltani, az előbb említett, meglehetősen extrém verzióval szemben ellentétben ezek ugyanis olcsók és könnyen beszerezhetőek, ezen felül rendkívül gazdag választékban kaphatóak.

Amit fontos tudnod, hogy a papír alapanyag önmagában még nem garancia arra, hogy környezetbarát csomagolást választottál. A kulcs a fenntartható forrás, vannak olyan erdők, amiket kifejezetten erre a célra telepítenek és tartanak fenn, ez a felelős erdőgazdálkodás lényege (FSC). Környezetbarátnak tekinthetők azonban a dobozok akkor is, ha nagy arányban tartalmaznak újrahasznosított papírt, illetve csökkentett vegyszertartalommal rendelkeznek. Ennyit az alapanyagról, nézzük, milyen egyéb szempontok fontosak!

Hogyan válassz papírdobozokat?

papír termékekTermészetesen maga az étel van a reflektorfényben, hiszen a legfontosabb, hogy ugyanazt a minőséget kapja az a vendég is, aki házhoz rendel, mint az, aki helyben fogyaszt. Ma már olyan ételköltemények születnek, amik minden részletükben hatnak a fogyasztók érzékeire, és ezt az értéket meg is kell őrizni szállítás közben. Különösen igaz ez például cukrászdák esetében a tortadobozra, illetve süteményes dobozra, de akár egy kézműves hamburger vagy különleges pizza is élvezhet kitüntetett figyelmet a csomagolást illetően.

Legyen szó bármilyen ételről, praktikus és igényes kivitelezésű dobozokra van szükség, hiszen ez szolgálja a fogyasztók elégedettségét. Míg egy street food étel esetében a zsírálló bevonat az egyik legfontosabb tényező, addig például egy levesnél a cseppmentes záródás élvez prioritást. Az étel jellege határozza meg a méretet és bizonyos tekintetben a formavilágot is, hiszen vannak olyan klasszikus dobozok, amiket nem is tudnánk más csomagolásban elképzelni. A pizzadoboz mellett ilyen például a tésztás vagy éppen a hamburgeres doboz.

Ha összeállítottad a kínálatnak megfelelő dobozkészletet, már csupán egyetlen, de annál fontosabb feladatod marad hátra; megtervezni a dizájnt. Az arculati elemeket ugyanis mindenképpen érdemes megjeleníteni a dobozokon is, és nem mindegy, melyik felületen hogyan fog mutatni a grafika. Légy kreatív és próbálj egyedi megoldásokra törekedni, hiszen az okosan elhelyezett grafikai elemek hozzájárulnak a brandépítéshez, vagyis lényegében segítenek növelni a forgalmat.

Úgy érzed, mindezek után már semmi sem állíthat meg, hogy papír elviteles dobozokra cseréld a műanyagokat? Nézz körül webáruházunkban, hiszen nálunk garantáltan megtalálod a kínálatodnak és egyedi igényeidnek megfelelő csomagolásokat! Ha úgy döntesz, hogy a marketingről sem mondasz le, számíthatsz ránk a dobozok nyomtatását illetően is, fordulj hozzánk bizalommal, és kérd ajánlatunkat!