Az elmúlt években hatalmas változáson ment keresztül a hazai street food ágazat, az örök kedvenc klasszikusoktól az igazi ínyencségekig ma már minden megtalálható a palettán, mi szem-szájnak ingere. Kár lenne azonban, ha a megújulás a receptekre és az alapanyagokra korlátozódna, hiszen a csomagolás sem kevésbé jelentős, még ha másképp szolgálja is a vendégek érdekeit. A megnövekedett igényből adódóan ugyanis óriási mennyiségű hulladékot termel az ágazat, ez pedig a legkevésbé sem összeegyeztethető az egyre jobban terjedő környezettudatos szemlélettel. Be kell látni, hogy a műanyag kora leáldozott, elérkezett az idő, hogy az öko papírtálcák vegyék át a régi, környezetre ártalmas csomagolások helyét.

Az öko papírtálcák rejtett lehetősége

Bár bizonyos típusú műanyagok használatát már törvény tiltja, ez kevés ahhoz, hogy a műanyag összes formája száműzve legyen a vendéglátásból. Sokakat szerencsére nem pusztán a szabályok betartása vezérel, hanem belátják, hogy komolyabb intézkedésekre van szükség, és már kizárólag a lebomló anyagból készült street food tálcák közül rendelnek. Amellett, hogy ez a váltás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a zöldebb jövő ne csak illúzió legyen, jó hatással lehet a forgalomra is. A környezettudatos szemléletet és az új, lebomló papírtálcák használatát a hirdetésekbe is érdemes beilleszteni, hiszen reklámfogásnak sem utolsó.

A környezettudatosság nem csak a vendéglátósok körében terjed megállíthatatlanul, hanem az élet minden területén jelen van, így a lebomló papírtálcák használata döntő érv lehet a vendégek számára. Ha két hasonló kínálatú, árban is közel azonos hely közül lehet választani, nem kérdés, hogy a legtöbben amellett fognak dönteni, amelyik öko termékeket használ. Különösen igaz ez azokra a helyekre, melyek vendégköre elsősorban fiatal felnőttekből áll, az új generációk ugyanis kifejezetten érzékenyek erre a témára. Nem kérdés hát, hogy érdemes-e leváltani a régi csomagolásokat, hiszen minden jel szerint afelé tartunk, hogy ez egyre inkább már jogos elvárás, semmint opció. De vajon minden papírtálca környezetbarát?

Az öko papírtálcák kiválasztásának 3 legfontosabb szempontja

A legtöbb ember számára természetes, hogy a papír lebomlik, azonban akkor, ha valóban öko papírtálcákat szeretne valaki rendelni, a részleteknek is érdemes egy kis figyelmet szentelnie:

  1. Alapanyag: A legfontosabb szempont maga az nyersanyag, ami alapvetően fa, nem mindegy viszont, hogy az természetes erdőből származik, vagy erre a célra létesített, fenntartható forrásból, hiszen csak az utóbbi valóban környezetbarát. Az öko papírtálcáknak ezen felül újrahasznosított papír is lehet az alapanyaga, ez szintén okos választás.
  2. Vegyszertartalom: Célszerű utánajárni a csomagoláshoz felhasznált papír vegyszertartalmának, a gyártás során ugyanis általában többféle kemikáliát vetnek be a tökéletes végeredmény érdekében. Ez értelemszerűen ellentmond a környezettudatosságnak, és nem mellékes, hogy az egészségre gyakorolt hatást illetően is kérdéseket vethet fel.
  3. Üzemi körülmények: A papírtálcák előállítása optimális esetben olyan üzemben történik, ahol nagy figyelmet kap a csökkentett energiafelhasználás, illetve károsanyag-kibocsátás. Hiába ugyanis a vegyszermentesség, ha a gyártás környezeti terhelése túllépi azt a határt, ami miatt ez megérné, és sajnos az iparban ez gyakori jelenség.

+ 1 tipp: Bár ez nem kapcsolódik feltétlenül a street food tálcák rendeléséhez, jó tudni, hogy a dekoráláshoz, logózáshoz használt nyomdafesték sem nevezhető környezetbarátnak. Aki komolyan veszi a zöld vendéglátást, annak a nyomtatáshoz is környezetbarát, vízbázisú növényi festékanyagokat alkalmazó céget érdemes választania.

Te is úgy érzed, hogy elérkezett az idő a megújulásra, és lebomló papírtálcákra szeretnél váltani? Rendelj webáruházunk öko termékei közül, így a hazai street food ágazat egy újabb környezettudatos hellyel, a Te cégeddel gazdagodhat! Kínálatunkban minden ételhez megtalálod a megfelelő kivitelt, böngéssz bátran, és fordulj hozzánk bizalommal, ha kérdésed lenne valamelyik termékünkkel kapcsolatban!